HOME

Izvod iz brodskog dnevnika

BašJako sa Nuku Hive

Pišu i slikaju
Neša i Neli

Nuku Hiva je glavni grad Markeza, ali su oni začudo uspeli su da sačuvaju više tradicije nego na Hiva Oi. Ovde se nekako francuska i polinezija lepše uklapaju i međusobno poštuju. Arheološki nalazi su skladno uklopljeni sa modernim tikijima. Montažne kuće nisu izgurale tradicionalne. Ljudu su blagi, srdačni i otvoreni.


Tradicionalna kuća

Ovde sam konačno uspeo da se izborim sa water makerom. Komplet sam ga rasturio, svašta zamenio,sve pregledao i dotegnuo i konačno radi sa zadovoljavajućim kapacitetom,više ne pišti i čak mu i automatika radi, nadam se da će da potraje. Put nas dalje vodi na ostrva na kojima nema dobre vode za piće pa će Water maker dobro da dođe.


Ukrašeni štandovi na marketu

Na sidrištu, odmah do nas je jako čudna jedrilica. Katamaran mikronežanskog tipa. Cela je napravljena od drveta, lepljena epoksijem. Ima dva jako kratka jarbola od bambusa i neobična jedra, koja liče na dva naopaka trougla. Od motora imaju dve pente koje čas rade, a čas ne. Sve je od drveta i kanapa od kojih su neki ručno pleteni. Čak su i sve šarke, pa čak i šarke kormila od kanapa. Pomalo potseća na čiča Tominu kolibu.


Aluna


Detalj na tradicionalnoj kući

Na brodu simpatičan par. Beat je Švajcarac koji apsolutno ni po čemu ne liči na Švajcarca. Umetnik, gitarista i po malo filozof. Sa njim je njegova supruga Beatris iz Kolubije, inače profesionalna plesačica. Beatris drži časove Latino plesa lokalcima. Jako smo se lepo družili, pa čak po malo i filozofirali.

Ovde smo ponovo sreli Curly (Kurlija). Kurli je stari morski vuk, često ga nazivaju Guru Fidžija. Poreklom je sa Novog Zelanda, a sada živi na Fidžiju, a živi od raznih usluga jedriličarima uključujući i isporuke jedrilica preko okeana. Ova isporuka koju trenutno vrši se zakomplikovala jer je sa brodom imao bezbroj problema. Prošlo je više od godinu dana od preuzimanja broda na Grenadi. Morski vuk ne odustaje. Ipak brine ga plaćanje, jer su se njegove dnevnice za to vreme akumulirale iznad vrednosti samog broda. Sa Kurlijem smo proveli puno vremena razmenjujući morske priče, a on zaista ima šta da ispriča.


Neša sa prijateljem Kurlijem - Guruom Fidžija

Ovde smo našli i jedrilicu koja nam je na Hiva Oa odnela sidro. Rekli smo im šta se desilo misleći da će da usledi negiranje, rasprava, izgovori. Umesto toga naišli smo na izvinjenje i pitanje koliko vam dugujemo? Čuda se ipak dešavaju!!!

Neli upisala u školu polinežanskog plesa. Kao posebna poslastica, petkom se pleše uz živu polinežansku muziku na arheološkom nalazištu okruženom Tikiima, gde se odvajkada plesalo. Ples se pokazao kao izvanredan način, (osim da razgiba kukove), da se sprijateljimo sa Markežanima.


Generalna proba

Usledili su pozivi na roštilijadu gde je bilo hrane za celu četu. Ono što je najinteresantnije je što se na kraju večeri sva ne pojedena hrana deli. Poželjno je da ne nosite kući ono što ste doneli. Što se tiče količine, sasvim sigurno smo se obrukali, ali je naša urnebes salata bez svih odgovarajućih sastojaka ipak dobila pohvale.


Cvetne krune se i dalje nose

Za put su nam spremili hleb koji može dugo da traje, nekoliko kilograma Mangoa i nekoliko kilograma Grejpfruta (ovde ih zovu Pampl Mus). Sve je to ispraćeno i stavljanjem ogrlice od školjki Neli na vrat. Ipak smo doživeli pravo polinežansko gostoprimstvo u najlepšem svetlu.


Dokaz da postoje vanzemaljci

Mi koji putujemo polako sa željom da što više da upoznamo različite kulture, sebe smo osudili na rastanke. Taman se sprijateljimo i zbližimo, vreme je da podignemo sidro i zaplovimo. Ipak to je bolje nego da kao mnogi jedriličari, protutnjimo sa pogledom usmerenim na prirodu, arheologiju ili istoriju, beskrajne popravke i još jedno mesto precrtamo na mapi, da prolazimo pored lokalnog stanovništva a da nas ne dirnu, da ne ostave trag. Pa ono što nam je najviše falilo na početku putovanja jeste bliskost. Sad nam bliskost ne manjka, ali se zato borimo sa emocijama koje svaki rastanak donese.

Tradicionalni instrumenti


Danas umetnici pokušavaju da povrate tradiciju tetoviranja

«Možete da ostanete tri meseca plus tri meseca, možete da ostanete koliko god hoćete, može, može, sigurno može». Ali kad je došlo vreme da se viza zaista i produži… problem! Pa vi niste u Evropskoj zajednici?!!??? I tako moramo da napustimo Nuku Hivu, Markeze odnosno Francusku polineziju.


Pogled na sidrište

Pravimo plan alternativnog puta koji nas vodi na ostrva koja retko ko obilazi. Biće možda još interesantnije. Videćemo. U svakom slučaju sad moramo da pređemo dosta ozbiljan put do nekog ostrva gde možemo da nađemo zaštitu od Ciklona. Usput ima dosta ostrva, ali nećemo smeti da se zadržavamo dugo. Sezona Ciklona je tu pred vratima i neće čekati da stignemo u zaklon.


Čuvar plaže

Brod je natankovan, dingi uredno opran i spakovan i sutra krećemo.

Gde? Pa na Zapad, naravno...

Pozdravi
Neli i Neša
SY BAŠJAKO

Objavljeno: 27/10/10

HOME