HOME

BašJako vam želi srećnu Novu Godinu i srećan Božić

Posada Bašjaka je odlučila da “skokne” kući za novogodišnje praznike. Dugačak put nema šta, a cena avio karata je presudila da odaberemo opciju putovanja od 6 dana.

Sa našeg ostrva smo krenuli noćnim trajektom koji plovi 12 sati do Vitu Levu, glavnog ostrva Fidžija. Još tri sata autobusom do Nandija, gradića gde se nalazi aerodrom i Hostel gde smo sačekali dva dana do poletanja aviona i iskoristili da potvrdimo koliko je lepše na “našem” ostrvu.

Avionom 9 sati do Seula, pa 20 sati kasnije let od još 11 sati do Beča i 24 sata kasnije poleteli smo konačno za Beograd.

Valjda smo već navikli na dugačka putovanja, pa nam sve to nije izgledalo previše strašno, a uštedeli smo bar 1000$ po osobi. Srećom, svuda smo imali obezbeđeno prenoćište.

Povratak u “civilizaciju” nije bio lak. Trebalo je navići se na gužvu, galamu i pravila. Semafor smo videli prvi put posle Pamane, aprila 2010. Pešački prelaz… trebalo je stati i razmisliti o tome… ah da, crveni čika znači da treba sačekati! Svi negde žure, a mi smo još naštelovani na Fidži time.

Hladnoća nas je zaista zatekla, treba se dobro obući, a odeća teška, a tek cipele. Proveli smo poslednje 3 godine na temperaturama od 30-tak stepeni u majicama i šorcevima, u papučama ili bosi.

Stan nam izgleda ogroman. Ne možemo da pričamo iz kuhinje u spavaću sobu a da se ne deremo, a tek raspremanje… treba vremena.

Odmah smo platili kaznu za parkiranje u zoni koju su u međuvremenu uveli u našu ulicu, pa drugu kaznu jer nam je kontrolor pogrešno rekao dokle ide zona. Onda je sledilo čekanje u redovima u SUP-u za promenu adrese, pa u Parking Servisu da mi dozvole da se parkiram ispred kuće. Sve nam izgleda tako komplikovano.

Malo, malo pa bi smo se izbezumljeno pogledali i u glas rekli „begamo mi odavde“.

Porodica, klinci, unuci i prijatelji su pomogli da lakše podnesemo prelazni period, a i domaća klopa koje smo se uželeli.

Ipak, moramo priznati da je mnogo lepo kada topla voda curi iz česme, hladnu ne možemo da potrošimo, veš opere mašina, a struju pravi neko drugi u neograničenim količinama.

Uglavnom, tu smo do početka Marta, pa pravimo kratku pauzu u izveštavanju.

Sve najbolje u Novoj godini i srećan Božić!

Za Portal NA VODI
Neli i Neša
SY BAŠJAKO
06/01/12

HOME